Elfde Jèske 2020

Zestien voorgangers heeft Ben van Schijndel wanneer hij het Elfde Jèske om de schouders krijgt bij de jaarlijkse inauguratie van de Hannusclub. Deze groep, die oorspronkelijk bestond uit tien mannen, besloot zestien jaar geleden om elk jaar een Elfde Jèske toe te kennen aan een persoon die in Rosmalen op maatschappelijk of cultureel terrein van betekenis is. En bij voorkeur ook iets met Carnaval heeft.

De link met Carnaval ligt voor de hand omdat de Hannusclub elk jaar op Carnavalszaterdag de Intocht Plus organiseert. Dan wordt Prins Carnaval ingehaald met onder andere een mooie Jeugdoptocht.
De Driesprong en het pleintje bij De Kentering vormen dan samen het kloppend hart waar voor jong en oud een mooi en onderhoudend programma wordt geboden.
De Dräger van het Elfde Jèske staat de organisatoren tijdens de voorbereidingen en op de dag zelf met raad en daad bij.
Dit jaar is dat dus Ben van Schijndel die de Dräger van het zeventiende Jèske wordt en daarmee tot het illustere gezelschap van Dragers toetreedt.

Verrassing

Ben (75): “Ik was helemaal verrast toen mij werd gevraagd of ik er interesse in had om in het Carnavalsseizoen 2019/2020 het Elfde Jèske te dragen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, ik ken als lid van De Likkebaerden De Hannusclub al vanaf de oprichting. We werken heel intensief samen tijdens Carnaval en hebben ook een groot aandeel gehad in het maken van Hannus en Hanneke, de symbolen die met Carnaval prominent staan te pronken op De Driesprong. Ik kende het bestaan van het Elfde Jèske natuurlijk en weet ook wie het eerder hebben gekregen. Voor mij was het wel een grote verrassing dat ik voor dit jaar ben uitverkoren.”

De Likkebaerden

In 1993 stond Ben mede aan de wieg van De Likkebaerden waar hij als penningmeester in het bestuur zit. De club is vooral met Carnaval actief. Ongeveer de helft van de vijftig leden is muzikant en treedt als carnavalsclub vaak op. De andere belangrijke activiteit van De Likkebaerden is het bouwen van een carnavalswagen.
Ben: “We gaan nu voor de 27ste keer een wagen bouwen en dat doen we elk jaar met heel veel plezier.” We vragen de leden om ideeën die de bouwcommissie van acht man verwerkt tot een thema. Dan verzorg ik de ontwerptekening en kan ik als technische man de nodige bewegingen van de wagen bedenken. Hoe meer draaiende en bewegende elementen er worden gebouwd, hoe mooier ik het vind.”