Elfde Jèske 2016

Elfde Jèske 2016 voor onderwijsman Jan Timmers

Op zaterdag 19 december trekt Jan tijdens de traditionele inauguratie in De Kentering het felbegeerde kledingstuk aan. De Jèskes van alle leden van de Hannusclub en van de intussen dertien dragers van het Elfde Jèske zijn aangemeten en gemaakt door de coupeuse Mien van Zuijlen.

Jan (60) was vooral in zijn jonge jaren een echte Carnavalsvierder. “Maar ja, dan ga je trouwen, krijg je kinderen en ga je skiën. Maar een paar jaar geleden heb ik de draad voorzichtig weer eens opgepakt. In de loop der jaren is Carnaval wel heel anders geworden, zo merkte ik al snel. Maar, evengoed wel gezellig hoor.”
De drager van het Elfde Jèske dit jaar is een echte onderwijsman. Hij begon zijn carrière eind jaren zeventig op basisschool Den Krommen Hoek, als school opvolger van de vroegere jongensschool St. Joseph. “Op die school heb ikzelf ook gezeten en heb in de zesde klas Cor Swanenberg nog meegemaakt als hospitant. Grappig dat Cor een paar jaar geleden ook het Jèske heeft gekregen, dus in die rol komen we elkaar nu weer tegen.”

Onderwijs carrière

Jan begon als leerkracht na zijn militaire dienst, waar hij de officiersopleiding deed, in de tweede klas van Den Krommen Hoek. “In die tijd stonden daar ook Toos de Jong, Mieke Swanenberg, Rieki van Nuland en Ad van Alem, leerkrachten die heel wat Rosmalense kinderen les hebben gegeven.”
In 1986 trad Jan toe tot de directie als waarnemend directeur, in 1989 kreeg hij die functie officieel. De scholen in Rosmalen vormden in 1990 samen de zogenoemde schoolleiderskring om kennis en ervaring uit te wisselen. Jan werd daarvan de voorzitter en werkte bij dat netwerkje intensief samen met Henk Savelkouls, indertijd directeur op de school in Kruisstraat. Ook Henk is een trotse drager van het Elfde Jèske.

Maatschappelijk actief

De gemeenschap Rosmalen ligt Jan na aan het hart. Naast zijn drukke baan is hij altijd actief geweest in allerlei maatschappelijke activiteiten. Zo was hij bestuurder bij Drum- en Showfanfare Hintham en Muziekvereniging St. Cecilia, bij Theater Artemis, actief in het Comité Behoud Rosmalen, lid van de vertrouwenscommissie Rabobank ‘s-Hertogenbosch en omstreken en bij diezelfde bank lid van de Ledenraad en van het Coöperatiefonds.
En nu kriebelt Carnaval dus weer. “Ik lever graag een bijdrage aan het plezier dat jeugd kan beleven aan Carnaval. Carnavalsoptochten op scholen heb ik altijd toegejuicht. Toen in Rosmalen een aantal schoolkinderoptochten twee jaar geleden tot een grote happening werden samen gesmolten heb ik dat van harte ondersteund. Dit keer organiseert de Hannusclub dat op vrijdag 5 februari voor de derde keer, samen met de scholen en de Vrienden van het Rosmalens Carnaval. Je bezorgt daarmee kinderen een ervaring die zij nooit meer vergeten. Daar wil ik ook als Drager van het Elfde Jèske graag aan meewerken.”

Jan is op 19 april 2023 overleden.