Elfde Jèske 2012

Elfde Jèske 2012 voor Jac Bergmans

De 10-koppige Hannusclub was er dit jaar relatief snel uit: unaniem viel de keuze voor het seizoen 2011-2012 op Jac Bergmans.

– NIET omdat deze uit Waalwijk afkomstige en toch innemende man, een groot deel van zijn werkzaam leven door bracht bij de Cooper Group en in de schoenenbranche.
– NIET omdat deze ex-voorzitter van Tennisclub Maliskamp via humoristische voorwoorden in het clubblad de sfeer er bij deze vereniging goed wist in te houden. (chapeau)
– OOK NIET omdat hij – hoewel zeer memorabel – op ludieke wijze de Rosmalense politiek tijdens nieuwjaarsrecepties en pronkzittingen eind jaren 80 en begin jaren 90 op de hak wist te nemen.
– ZEKER NIET omdat hij het nodig vond om in 2008 het 44e Oetelkonzert te presenteren

MAAR WEL omdat we hier te maken hadden met een man die niet alleen humor met een hoofdletters schreef, maar daarnaast een grote sociale betrokkenheid liet zien.

Het thema dat door de Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval in 2012 is bedacht voor dat carnavalsseizoen was: Zandhazendurp Stu op z’ne kop. En natuurlijk gingen we daar als Hannusclub ook invulling aangeven: lekker de boel op zijn kop zetten en onbezorgd carnaval vieren.
Maar je leven komt ook op z’ne kop te staan wanneer je bijvoorbeeld geconfronteerd wordt met een overlijden in je directe familie- of vriendenkring. Dan is het fijn dat er mensen waren zoals Jac.
In een interview met Herman van Dinther voor de Rosbode vertelde Jac, dat voor hem lachen en huilen, verdriet en blijdschap dicht bij elkaar liggen. “Je bent daardoor in staat om aan veel Rosmalenaren steun te verlenen bij het verwerken van hun verdriet om het verlies van een dierbare. Zodat na verloop van tijd na de traan de lach weer door kan breken”.
Even leek bij Jac thuis ook de boel op z’ne kop te staan, toen we het waagden om tijdens Studio Sport met hem te bellen om te vragen of hij het Elfde Jèske wilde dragen.

Helaas is Jac op 17 juni 2014 overleden.